EN GR

Συγγραφικά κριτήρια & Αντικρουώμενα συμφέροντα

 
Συγγραφικά κριτήρια
Το ICMJE συνιστά η συγγραφή να βασίζεται στα ακόλουθα 4 κριτήρια:
1. Ουσιαστική συμβολή στη σύλληψη ή το σχεδιασμό του έργου, ή την απόκτηση, ανάλυση ή ερμηνεία δεδομένων για την εργασία
2. Σύνταξη του έργου ή κριτική αναθεώρησή του για σημαντικό πνευματικό περιεχόμενο
3. Τελική έγκριση της έκδοσης που θα δημοσιευτεί
4. Συμφωνία ανάληψης ευθύνης για όλες τις πτυχές της εργασίας διασφαλίζοντας ότι τα ερωτήματα που σχετίζονται με την ακρίβεια ή την ακεραιότητα οποιουδήποτε μέρους της εργασίας διερευνώνται και επιλύονται κατάλληλα.

Εκτός από το να είναι υπεύθυνος για τα μέρη του έργου που έχει κάνει, ένας συγγραφέας θα πρέπει να είναι σε θέση να προσδιορίσει ποιοι συν-συγγραφείς είναι υπεύθυνοι για συγκεκριμένα άλλα μέρη του έργου. Επιπλέον, οι συγγραφείς θα πρέπει να έχουν εμπιστοσύνη στην ακεραιότητα των συνεισφορών των συν-συγγραφέων τους.

Αντικρουώμενα συμφέροντα
Αντικρουώμενα συμφέροντα συγγραφέων
Το ΕΛΕΥΘΩ απαιτεί από τους συγγραφείς να δηλώνουν όλα τα ανταγωνιστικά ενδιαφέροντα σε σχέση με το έργο τους. Τα ανταγωνιστικά συμφέροντα μπορεί να είναι οικονομικά ή μη. Το ICMJE έχει αναπτύξει ένα Έντυπο Δήλωσης Αντικρουώμενων Συμφερόντων για τη διευκόλυνση και την τυποποίηση των δηλώσεων των συγγραφέων. Το περιοδικό περήφανα συμμορφώνεται με τις οδηγίες του ICMJE, και πριν από τη δημοσίευση ενός άρθρου όλοι οι συγγραφείς θα πρέπει να παράσχουν ένα ατομικό έντυπο ICMJE για το αντίστοιχο έργο. Το τελικό άρθρο pdf θα περιλαμβάνει μια δήλωση του συγγραφέα σχετικά με τις δηλώσεις συμφερόντων των συν-συγγραφέων, όπως αναφέρεται στο έντυπο ICMJE που παρέχεται στη Σύντακτική ομάδα. Σε αυτή την ενότητα σημειώνεται επίσης η προέλευση και η αξιολόγηση από ομοτίμους.

Αντικρουώμενα συμφέροντα κριτών
Η αξιολόγηση από ομοτίμους είναι ένα ουσιαστικό μέρος της επιστημονικής δημοσίευσης. Το ΕΛΕΥΘΩ τηρεί την απλή τυφλή αξιολόγηση από ομοτίμους από εξωτερικούς ειδικούς σύμφωνα με την πολιτική μας για την αξιολόγηση από ομοτίμους. Κατά τη διάρκεια της τυφλής αξιολόγησης από ομοτίμους, οι κριτές καλούνται να σημειώσουν εάν μπορεί να έχουν πιθανή σύγκρουση συμφερόντων με το χειρόγραφο. Το τελικό χειρόγραφο, εάν γίνει αποδεκτό,φέρει επίσης σημειωση εάν η αξιολόγηση από ομοτίμους έχει πραγματοποιηθεί εξωτερικά ή εσωτερικά.

Αντικρουώμενα συμφέροντα συντακτών
Τα χειρόγραφα με τα οποία ο Αρχισυντάκτης αντιλαμβάνεται ότι ο ίδιος μπορεί να έχει σύγκρουση συμφερόντων, διαχειρίζονται από άλλον Αρχισυντάκτη και άλλα μέλη της συντακτικής επιτροπής. Τα μέλη της συντακτικής επιτροπής με πιθανές συγκρούσεις συμφερόντων σε σχέση με ένα χειρόγραφο αποκλείονται από την αναθεώρηση ή την αξιολόγηση αυτού του χειρογράφου. Τα χειρόγραφα που κατατίθονται έπειτα από πρόσκληση του Αρχισυντάκτη σημειώνονται ως "Από ανάθεση" και αυτό σημειώνεται και στο τελικό χειρόγραφο pdf. Τα χειρόγραφα που συντάσσονται από μέλη της συντακτικής επιτροπής εξακολουθούν να υπόκεινται στη διαδικασία αξιολόγησης από ομοτίμους και ο συγγραφέας καλείται, όπως συμβαίνει με όλους τους συγγραφείς, να συμπληρώσει μια φόρμα σύγκρουσης συμφερόντων του ICMJE. Το τελικό χειρόγραφο pdf θα περιλαμβάνει μια δήλωση του συγγραφέα σχετικά με τις συγκρούσεις συμφερόντων. Σε αυτή την ενότητα σημειώνεται επίσης η προέλευση και η αξιολόγηση από ομοτίμους.
 
ISSN:1106-6822
Journals System - logo
Scroll to top